0

TARLA, BAĞ-BAHÇE ve ZİRAİ MÜCADELE FAALİYETLERİ

1-Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır.
2-Ay sonuna kadar pancar hasadı tamamlanmalıdır.
3-Ekilecek tohumlar ile ambarlarda mahsul muhafazası için mücadele yapılır.
4-Geç kalınmış harman işleri ile endüstri bitkileri hasadı (Pancar, pamuk, çeltik, v.s.) yapılır.
5-Buğday arpa ekimi en geç bu arın ortalarında bitirilmelidir.
6-Ambar ve depolarda gerekli koruma tedbirleri alınarak mücadele işlerine devam edilir.
7-Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
8-Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
9-Tarla faresi kontrolleri yapılarak gerekli mücadele tedbirleri alınır.
10-Yaprak dökümünden sonra meyve bahçeleri ve bağlarda bordo bulamacı ile uygulama yapılır.
11-Bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.
12-Özellikle çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.
13-Seralarda son turfanda sebzelerin sulama, çapalama işlemleri yapılır.
14-Zirai Mücadele işlerine kışlık sebzelerde devam edilir.
15-Son turfanda sebzeler hasat edilerek ambalajlanır, muhafaza edilir ve değerlendirilir.
16-Bağlarda bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.
17-Bağlarda çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.
HAYVANCILIK ve ARICILIK FAALİYETLERİ
1-Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
2-Sağlık taramaları yapılır.
3-Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
4-Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ergin aşılamanın yapılması
5-Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir
6-İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılırı
7-Hastalıktan ari işletmelerinin denetlenmesi ve kontrolü yapılır
8-Arılara yeteri kadar kışlık bal bırakılarak kışlatmaya alınır.
9-Hasat edilmiş ballar piyasaya sevk edilir
10-Kışlatma yeri hazırlanarak arılar buraya nakledilir. Kışlatma esnasında arıların kuzey rüzgârlarından ve rutubetten korunmasına özen gösterilir.
11-Ekim ayında yapılamayan varroa mücadelesi bu ay içinde bitirilir.
12-Kovanda yeterli düzeyde bal stokunun olup olmadığı son defa kontrol edilir. Balı az ise bal ilave edilir.
13-Kullanılan arıcılık malzemeleri temizlenerek işletmede uygun yerde muhafaza edilir.
14-Hasat sonu elde edilen ve kullanım dışı eski petekler eritilerek mum haline getirilir.

Yorum Gönder

 
Top